Γενικά

Τα κύρια χαρακτηριστικά ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου μέρος 1.

          Οι ομάδες υψηλού επιπέδου ψάχνουν συνεχώς να ανακαλύψουν ποδοσφαιριστές που έχουν τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσουν. Επικεντρώνονται είτε σε ποδοσφαιριστές αντιπάλων ομάδων, είτε στους ποδοσφαιριστές οι οποίοι αγωνίζονται σε πρωταθλήματα αναπτυξιακών ηλικιών.  Τα οικονομικά οφέλη από την ανίχνευση ταλέντων και η ανάπτυξή τους σε  ικανούς ποδοσφαιριστές είναι αυτονόητα.Η διαπίστωση των οικονομικών οφελών, η οποία πηγάζει από την ανάπτυξη ποδοσφαιριστών από τα αρχικά στάδια έχει οδηγήσει στην δημιουργία ποδοσφαιρικών ακαδημιών, οι οποίες προσκολλούνται στα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά σωματεία παγκοσμίως(Reilly, 2000).

Η ανίχνευση του ταλέντου στο ποδόσφαιρο ακολουθείτε από την επιλογή του σε ένα συστηματικό πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη των ικανοτήτων που απαιτεί το παιχνίδι και την ανατροφή του ατόμου με στόχο την διαπίστωση των ικανοτήτων που ήδη είχαν προβλέψει. Όμως, η ανίχνευση του ταλέντου φαίνεται πως είναι πολύ πιο δύσκολη στα ομαδικά αθλήματα συγκριτικά με τα ατομικά αθλήματα (Στίβος, Ποδηλασία, Κωπηλασία), όπου η αξιολόγηση της απόδοσης είναι πιο εύκολη. Στο ποδόσφαιρο η μελλοντική επιτυχία εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι η δυνατότητα προπόνησης, η μη υπάρξει τραυματισμών, το είδος της προπόνησης την οποία έλαβε το άτομο κατά τα στάδια της ανάπτυξης, και τέλος εξαρτάται από ατομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες(Reilly, 2000a).   

Περισσότερα...

Τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο

Οι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Σε όλα τα αθλήματα που υπάρχει επαφή μεταξύ αθλητών, η πιθανότητα τραυματισμών είναι σαφώς αυξημένη. Με βάση τα κινητικά πρότυπα (αλλαγές κατεύθυνσης,άλματα,σταμάτημα,ξεκίνημα,τακλιν,ντρίμπλες κ.α) του ποδοσφαίρου η πιθανότητα εμφάνισης τραυματισμού, είναι σίγουρα αυξημένη. Στη χώρα μας δύσκολα θα υπάρξει σε ομάδα αποκλειστικά κάποιο άτομο που θα ασχολείται μόνο με τραυματίες, την επανένταξη τους στην αθλητική δραστηριότητα που ήταν πριν, καθώς και με την πρόληψη τραυματισμών. Αυτό τις περισσότερες φορές θα το αναλάβει ο εκάστοτε γυμναστής ή ο φυσικοθεραπευτής.

Σύμφωνα με στατιστικά και έρευνες οι περισσότεροι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της προπόνησης προκαλούνται χωρίς επαφή no-contact. Αντίθετα κατά τη διάρκεια αγώνων οι περισσότεροι τραυματισμοί πραγματοποιούνται από επαφή παικτών player-player contact. 

Ποιοι παράγοντες επιδρούν στην εμφάνιση τραυματισμών;

Το ιστορικό τραυματισμού του κάθε παίκτη, η ηλικία, σύσταση σώματος, ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, το ατομικό επίπεδο φυσικής κατάστασης η ψυχολογία , εύρος κίνησης αρθρώσεων ,επίπεδο τεχνικής κατάρτισης όπως και ο διαιτητής (ανοχή σε αντιαθλητικό παιχνίδι) . Επίσης άλλοι παράγοντες πρόκλησης τραυματισμών είναι η υπερκόπωση (από συνεχόμενους αγώνες, προπονήσεις, ο μεγάλος όγκος προπόνησης, υψηλή ένταση και γενικότερα η δομή των προπονητικών μονάδων, αλλά και ποιοτικοί παράγοντες (γηπεδικές εγκαταστάσεις, διατροφή, ξεκούραση κ.α). Στο γυναικείο αθλητισμό η εμφάνιση τραυματισμών και ιδιαίτερα της άρθρωσης του γόνατος είναι αυξημένη σε σχέση με τους άντρες και οφείλεται  σε παράγοντες ορμονικούς ,ανατομικούς και εμβιομηχανικές διαφορές. Επίσης ανάλογα με την θέση που παίζουν, συχνότερους τραυματισμούς μπορεί να εμφανίσουν οι κεντρικοί παίκτες, μετά οι επιθετικοί και αμυντικοί και τέλος οι τερματοφύλακες.

Περισσότερα...

Πότε επιστρέφει ο αθλητής στο παιχνίδι;

Πότε επιστρέφει ο αθλητής στο παιχνίδι;

Το παραπάνω ερώτημα συγκεντρώνει τα βλέμματα σχεδόν όλων στον αθλητικό κόσμο. Ιδιαίτερα στο χώρο του ποδοσφαίρου, τον τραυματισμό ενός ποδοσφαιριστή, ακολουθεί το έντονο ενδιαφέρον για την ακριβή ημερομηνία επιστροφής του στο γήπεδο. Από τον ίδιο και τον προπονητή του, έως τον ιδιοκτήτη της ομάδας, τους φιλάθλους της ή τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της, όλοι αναζητούν έναν αριθμό εβδομάδων ή μηνών προκειμένου να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Πολλές φορές μάλιστα, σε περιπτώσεις σοβαρότερων τραυματισμών, το μέλλον του παίκτη στην ομάδα εξαρτάται απ’ αυτή την απάντηση.

 

Περισσότερα...

9 Αλήθειες για τη ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ που ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζεις.

9 Αλήθειες για τη ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ που ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζεις.

Υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε για τη τενοντοπάθεια, αλλά υπάρχουν και κάποιες αδιαμφισβήτητες αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε ως κλινικοί θεραπευτές και ασθενείς:

Περισσότερα...

ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 13 επισκέπτες και κανένα μέλος