Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την αξιολόγηση του αθλητή μας και με το πως μπορούμε να αυξήσουμε την ποιότητα με την οποία δουλεύουμε.  Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η ποιότητα στην προπόνηση είναι η 'αρχή της ατομικότητας' για τον κάθε αθλητή, δηλαδή να δουλεύεις τα στοιχεία που χρειάζεται ο κάθε αθλητής ξεχωριστά την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Για το κάθε άθλημα η προπόνηση που ακολουθούμε είναι ξεχωριστή και με βάση την ανάλυση του αθλήματος και του αθλητή μας σχεδιάζουμε και το προπονητικό πρόγραμμα. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο γιατί σε ομαδικά αθλήματα, το να δουλέψεις ατομικά είναι οργανωτικά πολύ δύσκολο από τη στιγμή που οι ομάδες διαθέτουν το πολύ ένα γυμναστή και ένα προπονητή και οι παίκτες των ομαδικών αθλημάτων είναι από 12 και πάνω. Ένας καλός τρόπος είναι να δουλεύουμε σε γκρουπ, ανάλογα με την φυσική κατάσταση του καθένα. 

Ας περάσουμε τώρα στην αξιολόγηση του αθλητή μας και στη σχεδίαση του ατομικού προγραμματισμού. Ορισμένες  απλές μετρήσεις μόνο θετικά μπορούν να δώσουν προς τους παίκτες την ομάδα και τον προπονητή. Θα καταλάβεις εάν υστερείς κάπου, τι θα πρέπει να βελτιώσεις για να είσαι ανταγωνιστικός και εάν αυτή η προπονητική μέθοδος που ακολουθείς επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Η ακόμη πιο συνεχής παρακολούθηση του αθλητή σου δίνει την δυνατότητα να μπορείς να απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως γιατί δεν τρέχω; νιώθω κουρασμένος.. δεν έχω ανάσες τα τελευταία λεπτά, παθαίνω μυικές κράμπες, να δικαιολογήσεις την αιτία ενός τραυματισμού κτλπ. Όλοι οι αθλητές και προπονητές θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα ορισμένα θέματα εφόσον επιθυμούν να αλλάξουν το επίπεδο της δουλειάς τους και της απόδοσης τους. Το σημαντικότερο ίσως πράγμα είναι να καταλαβαίνεις τι χρειάζεται ο αθλητής σου, όχι μόνο για να νιώσει καλά σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. 

Η αξιολόγηση της κίνησης του άλματος, αλλαγής κατευθύνσεων, προσγειώσεων, είναι ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με μία κάμερα και να δούμε ορισμένα πράγματα που θα μας βοηθήσουν καλύτερα στο σχεδιασμό της προπόνησης μας. Η παρακολούθηση καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της άσκησης. Αξιολόγηση του άλματος, CMJ, SJ (ειδικά για αθλήματα όπως μπάσκετ, βόλει) , με απλούς τρόπους είτε με ειδικά όργανα μέτρησης, αποτελεί αρκετά καλό τρόπο για την παρακολούθηση της ποιότητας της προπόνησης μας. Υπάρχουν πάρα πολλές απλές μετρήσεις που δεν απαιτούν πολύ χρόνο και κόστος οι οποίες μπορούν να προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή καταγραφή της προπόνησης για τον κάθε αθλητή το οτιδήποτε το οποίο εκτελεί. Επίσης η παρακολούθηση της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα στα οποία μπορείτε να επικεντρωθείτε και να δώσετε έμφαση στην παρακολούθηση τους. Πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε σημασία στα πιο απλά πράγματα και όχι στο πώς θα εκτελέσουμε μία δύσκολη άσκηση που είδαμε σε κάποιο βίντεο..

Ακόμη δεν γίνεται να μην ακούς τον αθλητή σου σε ορισμένα θέματα, όπως όταν σου λέει τι αισθάνεται ή τι νιώθει (και αυτό αξιολόγηση του αθλητή είναι, πάμε σε πιο ψυχολογικό τομέα) . Οι παίκτες που θέλουν να δουλέψουν δεν θα πούνε ψέμματα για την κατάσταση τους. Αυτή η λεπτή σχέση γυμναστή-παίκτη είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για την μεγιστοποίηση της απόδοσης. Όταν σχεδιάζεις την ετήσια-μηνιαία-ημερήσια προπόνηση σίγουρα κάποια στοιχεία δεν θα μπορέσεις να τα εφαρμόσεις ή θα χρειαστείς να προσθέσεις κάτι άλλο. Οπότε συνεχής παρακολούθηση του αθλητή με απλά πράγματα για να ξέρουμε συνεχώς πως, γιατί, και πότε το κάνουμε.

 

Oikonomou Triantafyllos MSc, NSCA

Strength & Conditioning Coach

ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 επισκέπτες και κανένα μέλος